President Weidmann van de Bundesbank wil de druk op de ketel houden bij regeringen in de eurozone om te bezuinigen en te hervormen. Maar dat gebeurt om een cynische manier. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1.De koers van Aegon gaat onderuit nadat de verzekeraar meldde dat in het derde kwartaal de nettowinst met driekwart kelderde naar 52 miljoen euro, minder dan een derde van de 161 miljoen euro waar analisten gepolst door persbureau Bloomberg op hadden gerekend. De tegenvallende winst was het gevolg van wijzigingen in actuariële modellen die Aegon moest doorvoeren vanwege nieuwe voorspellingen voor de levensverwachting en mortaliteit in Azië en de VS. En dat heeft aanzienlijke consequenties voor wat Aegon kan verdienen aan de pensioenproducten en levensverzekeringen die het verkoopt op de belangrijke Amerikaanse markt. De omzet steeg met meer dan een derde naar 2,3 miljard euro omdat Aegon meer levensverzekeringen, pensioenproducten en variabele annuïteiten verkocht.

2.ING heeft het belang in zijn Amerikaanse verzekeringspoot Voya verder afgebouwd. ING verkoopt nog eens 34,5 miljoen aandelen, waardoor het belang in Voya daalt naar 19 procent van ongeveer 32,5 procent. De waarde van het belang dat ING verkoopt bedraagt circa 1,4 miljard dollar. Voya gaat zelf voor 175 miljoen dollar eigen aandelen kopen van zijn voormalige grootaandeelhouder ING.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

3.Oliedienstverlener SBM Offshore zei vanochtend bij de update over het derde kwartaal dat het op koers ligt om een omzet van 3,3 miljard dollar in 2014 te realiseren. Over de eerste negen maanden van het boekjaar was de omzet vlak op 2,5 miljard dollar. SBM’s orderboek bedroeg 21,8 miljard dollar, iets hoger dan de 21,5 miljard dollar afgelopen zomer. Topman Bruno Chabas waarschuwde dat SBM niet immuun is voor de verzwakking in de olie- en gassector en dat de orderinstroom op de korte termijn onder druk is komen te staan. SBM meldde verder dat het een aantal FPSO’s (de drijvende opslag en raffinage platforms die SBM exploiteert) gaat onderbrengen in een aparte entiteit om de eigen balans te ontzien.

4.Grootgrutter Ahold heeft vanochtend bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers gezegd dat het geen margeverbetering in zowel de VS als op de Nederlandse thuismarkt in de rest van het jaar verwacht, wat beleggers teleurstelt. Afgelopen kwartaal daalde onderliggende marge in de VS van 4,0 naar 3,8 procent, terwijl deze in Nederland vlak was op 4,9 procent. In Nederland kampt Ahold met een zwakke economie, het ontbreken van inflatie, prijsbewuste consumenten en harde concurrentie. De grootgrutter wist het marktaandeel op peil te houden, maar zag de vergelijkbare omzet met 1,1 procent dalen.

5.President Weidmann van de Bundesbank heeft laten doorschemeren dat hij nieuwe stimuleringsmaatregelen door de ECB kan steunen. Weidmann zei woensdagavond in een toespraak in Passau dat het huidige ruime monetaire beleid van de ECB gerechtvaardigd is en dat het begrijpelijk is dat de ECB nieuwe verruimingsmaatregelen onderzoekt.
Weidmann blijft natuurlijk tegen aankopen van staatsleningen, de meest voor de hand liggende verruimingsmaatregel om de economie en de inflatie te stimuleren. Weidmann zei dat zo’n aankoopprogramma de druk op regeringen om te hervormen zou verminderen. En dat is nogal cynisch van de Duitse centrale bankier. Huishoudens en bedrijven overal in de eurozone behalve Duitsland moeten pijn lijden, omdat regeringen niet doen wat Weidmann vindt dat ze moeten doen. Dat de ECB daarom zijn eigen inflatiedoelstelling mist vindt Weidmann schandalig genoeg geen enkel probleem.

6.In Japan is eigenlijk bijna niemand meer te vinden die van mening is dat de BTW voor de tweede keer omhoog moet. Zo’n driekwart van de huishoudens is tegen. En uit een peiling van persbureau Reuters blijkt dat krap driekwart van de bedrijven ook willen dat de verhoging wordt uitgesteld omdat de economie hiervoor te zwak is. Een topman van een dienstverlener zei op anonieme basis tegen Reuters dat premier Shinzo Abes eerste prioriteit een einde maken aan deflatie is. “Een verhoging moet worden uitgesteld totdat prijzen en lonen dermate stijgen zodat mensen echt inflatie voelen, want anders zakt de economie in.” Abe heeft gezegd dat hij de groeicijfers over het derde kwartaal afwacht en dan een besluit neemt over de BTW-verhoging. Het is echter hoogst onwaarschijnlijk dat de groei sterk genoeg was voor Abe om de verhoging door te zetten.

7.Premier Matteo Renzi heeft een akkoord gesloten over kieswethervormingen met zijn grote tegenpool, de nog steeds machtige oud-premier Silvio Berlusconi. Renzi en Berlusconi spraken af dat de verkiezingswinnaar die minstens 40 procent van de stemmen heeft behaald nog eens 15 procentpunt bonuszetels krijgt om een werkbare meerderheid te hebben. Renzi en Berlusconi zijn er alleen nog niet over uit of de drempel van 40 procent geldt voor één partij of een samenwerkingsverband van partijen.
Italië's ingewikkelde kieswet levert vaak een verdeeld parlement op waar het moeilijk of soms onmogelijk is om een stabiele meerderheidsregering te vormen. Renzi en Berlusconi beloofden elkaar ook niet aan te sturen op nieuwe verkiezingen voordat het termijn van het huidige parlement afloopt in 2018. De vraag is of die belofte stand houdt als peilingen aantonen dat een van de tweede de absolute meerderheid zou winnen bij verkiezingen.

8.ECB-topmannen hebben altijd de mond vol van structurele hervormingen. Bestuursleden van de centrale bank, van duif tot havik, laten geen kans onbenut om regeringen te vertellen dat zij structurele hervormingen moeten doorvoeren, waarmee meestal soepeler ontslagrecht of het bevriezen of zelfs het verlagen van lonen wordt bedoeld. De hervormingen, die er voor moeten zorgen dat Zuid-Europese landen hun concurrentiepositie ten opzichte van het noorden herstellen, hebben volgen de ECB misschien wel te goed gewerkt. De economie is er flexibeler door geworden en daarmee gevoeliger voor de aanzienlijke onderbezetting, valt te lezen in het maandrapport. En daardoor zijn prijzen sneller en harder gedaald dan de ECB voor mogelijk had gehouden.

9.Europese aandelenbeurzen kleuren vanochtend groen, maar een duidelijk aanleiding voor de winsten is er niet. De ECB maakte vanochtend nieuwe macro-economische voorspellingen van economen bekend. En daaruit blijkt dat de inflatieverwachtingen verder zijn gedaald, waardoor de druk op de ECB om in te grijpen toeneemt.

10.Op de beursagenda staan vandaag spreekbeurten van centrale bankiers, waaronder Fed voorzitter Janet Yellen. Behalve dat is het rustig, en beleggers hebben het vizier vooral gericht op vrijdag. Eurostat maakt morgen de groeicijfers voor de Eurozone bekend en beleggers rekenen op marginale groei van 0,1 procent in het eerste kwartaal.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl